Ελεύθερες Ρίζες και Γήρανση

Ελεύθερες Ρίζες και Γήρανση

Η γήρανση οφείλεται σε ένα έμφυτο γενετικό προκαθορισμό, δηλαδή είναι γενετικά προκαθορισμένη στο DNA. Είναι όμως και αποτέλεσμα της επίδρασης του περιβάλλοντος, καθώς το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής επιδρούν πολύ στον οργανισμό και κατ’ επέκταση στο δέρμα, με αποτέλεσμα να συντομεύουν τη γήρανση του.

Εάν πχ. παρατηρήσουμε ανθρώπους που κάνουν αγροτικές εργασίες και είναι όλη μέρα εκτεθειμένοι στον ήλιο και τις λοιπές καιρικές συνθήκες, θα δούμε πόσο πιο γερασμένο δείχνει το δέρμα τους συγκριτικά με συνομήλικους στις πόλεις.

 

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες και πως δημιουργούνται;

Τη δεκαετία του 1950 ο βιολόγος-γεροντολόγος Denham Harman διατύπωσε τη θεωρία των ελευθέρων ριζών για τη γήρανση. Ύστερα από έρευνες διαπιστώθηκε πως οι οργανισμοί γερνούν εξαιτίας της οξειδωτικής δράσης των ελευθέρων ριζών κατά το πέρας του χρόνου.

Τι είναι όμως οι ελεύθερες ρίζες; Πρόκειται για υψηλής δραστικότητας μόρια οξυγόνου και ρίζες οξυγόνου, που περιέχουν ασύζευκτα ηλεκτρόνια και γι’ αυτό προκαλούν οξείδωση. Μοιάζει παράδοξο, αλλά το οξυγόνο, πηγή ζωής για τον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί να μετατραπεί σε αμείλικτο εχθρό σε κυτταρικό επίπεδο, οξειδώνοντας και καταστρέφοντας πολύτιμα στοιχεία του.

Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται καθημερινά τόσο από τον ανθρώπινο οργανισμό όσο και από εξωγενής παράγοντες. Τα πιο συνηθισμένα αίτια δημιουργίας των ελεύθερων ριζών είναι η ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, η περιβαλλοντική ρύπανση, η κακή διατροφή, το στρες και η υπερβολική λήψη ποτών.

 

Τι κάνουν οι ελεύθερες ρίζες στην επιδερμίδα και πως θα τις αντιμετωπίσω;

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου καταστρέφουν τη μεμβράνη των κυττάρων, βλάπτουν και μεταλλάσσουν το DNA. Μετατρέπουν ορισμένες χημικές ουσίες σε ενεργούς καρκινογόνους παράγοντες, ενώ απενεργοποιούν και διασπούν πρωτεΐνες. Προκαλούν έτσι την επιτάχυνση της γήρανσης που μπορεί να οδηγήσει σε πολλές παθήσεις του δέρματος που σχετίζονται με αυτήν.

Πολλοί επιστήμονες που ασχολούνται με την αντιγήρανση υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα και οι θεραπείες που περιέχουν αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καθυστέρηση της γήρανσης και μειώνουν τα σημάδια του χρόνου. Ακόμη, ο καλύτερος και πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισης των ελεύθερων ριζών και της γήρανσης είναι συμπληρώματα διατροφής, αντιοξειδωτικές κρέμες, αντιοξειδωτικές τροφές καθώς και η λήψη βιταμινών C και Ε. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην διατροφή σας, εμπλουτίστε την με φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Ακόμη προτιμήστε μία αντιοξειδωτική κρέμα προσώπου που θα συμβάλλει στην σωστή περιποίηση της επιδερμίδας σας.