Απαλλαγείτε από την ακμή

Απαλλαγείτε από την ακμή

Τι πρέπει να ξέρετε για την ακμή

Η κλασσική μορφή ακμής εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία σε αγόρια και κορίτσια και οφείλεται στη λειτουργία των σμηγματορροϊκών αδένων.

Παρόλα αυτά, η ακμή δεν είναι πρόβλημα μόνο των εφήβων. Ακμή μπορεί να παρουσιαστεί και σε ενήλικες λόγω της υπερβολικής έκκρισης σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες. Άλλοι λόγοι δημιουργίας ακμής είναι η χρήση φαρμάκων που περιέχουν κορτιζόνη, ορμόνες, ή λόγοι κληρονομικότητας.

Υπάρχουν πολλά είδη ακμής, με βασικότερα τη σταθερή ακμή (μαύρα στίγματα), τη μεικτή (σπυράκια και μαύρα στίγματα) και τη φλεγμονώδη (μόνο σπυράκια). Όταν το σμήγμα εγκλωβιστεί κάτω από το δέρμα, φράσει τους πόρους με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μικρόβια και η περιοχή αυτή μολύνεται. Έτσι δημιουργούνται σπυράκια και ατέλειες.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με την ακμή. Για παράδειγμα, είναι μύθος ότι πρέπει να πλένουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα το πρόσωπο μας ώστε να αποφεύγουμε τις μολύνσεις. Η υπερβολή δεν βοηθά, αφού με το πλύσιμο καθαρίζει μόνο η εξωτερική επιδερμίδα και δεν εισχωρεί το σαπούνι σε βάθος. Επίσης το υπερβολικό πλύσιμο μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να χειροτερέψει την ακμή. Σχετικά με την διατροφή μας, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κάποιες τροφές παίζουν ρόλο στην επιδείνωση της ακμής (πχ. σοκολάτα κλπ.).

 

Θεραπεία Ακμής

Για να καταπολεμήσουμε την ακμή χρειάζεται υπομονή και σωστή φροντίδα της επιδερμίδας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πειράζουμε τα σπυράκια με τα χέρια μας γιατί έτσι τραυματίζουμε το δέρμα και μολύνουμε περισσότερο την ήδη ερεθισμένη περιοχή.

Σημαντικό ρόλο παίζει η καθαριότητα. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε ένα προϊόν που καθαρίζει σε βάθος την επιδερμίδα, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και τις ακαθαρσίες.

Τέλος, επειδή οι συχνοί καθαρισμοί και το peeling αφήνουν το δέρμα σας ελαφρώς αφυδατωμένο, φροντίστε για την σωστή ενυδάτωση του. Σας προτείνουμε μια κρέμα ημέρας-νύκτας, όπως είναι η Snail Cream (κρέμα σαλιγκαριού), πλούσια σε αλλαντοϊνη, γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Καταπραΰνει και αναζωογονεί, έχει υποαλλεργική δράση και περιέχει φυσικές πρωτεΐνες και βιταμίνες. Ακόμη, βοηθάει στη παραγωγή νέου κολλαγόνου, θρέφει και αναπλάθει τους καταστρεμμένους ιστούς, καθαρίζει το δέρμα από τους ρύπους και δρα ενάντια στα σημάδια της ακμής (κοκκινίλες-πανάδες).

Μην εφαρμόζετε ποτέ σε επιδερμίδα με ακμή, προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ γιατί θα την ερεθίσετε. Προσοχή στις τονωτικές λοσιόν, συνήθως προκαλούν ερεθισμούς.

Εάν υπάρχει έντονο πρόβλημα ακμής, χρειάζεται οπωσδήποτε μια επίσκεψη σε δερματολόγο για χρήση αντιβιοτικών κλπ. Τα σημάδια της ακμής μπορούν να περιοριστούν με θεραπεία κολλαγόνου και με την τεχνική του peeling, αφαιρώντας δηλαδή το πάνω μέρος της επιδερμίδας.

Αυτό θα πρέπει να γίνει σε 2-3 επισκέψεις ώστε να μην προκαλέσουμε βλάβη στην εξωτερική  στοιβάδα, αλλά η ανανέωση της επιδερμίδας να γίνει σταδιακά.